top of page

Na delu sedite cel dan? Mogoče je pravi čas, da začnete razmišljati o Pilatesu


Sedenju za računalnikom cel dan (ali vsaj del dneva) se velikokrat ne moremo izogniti. Kljub vsemu se pogosto zavedamo, da je to za naše telo vse prej kot prijazno in koristno početje. Od povečane utrujenosti, nabiranja odvečnih kilogramov, do bolečin v hrbtenici, slabšega zdravstvenega stanja srčno-žilnega sistema, sedenje na delu (ko pridemo domov, se pa "vržemo" na kavč, da si odpočijemo od napornega dne) lahko vodi do resnih zdravstvenih zapletov.


dolgotrajno sedenje vodi do težav z zdravjem


Enter: Pilates.


Ta oblika gibanja, ki se lahko vadi brez ali s pripomočki, na prijazen način do sklepov in mišic, vodi do izboljšane gibljivosti v sklepih, okrepi mišice in poveča njihovo vzdržljivost. Ker z vadbo izboljšujemo držo telesa, krepimo zavedanje in moč mišic trupa, stremimo k mišičnemu ravnovesju, je idealna za vse tiste, od katerih delo zahteva dolge ure sedenja.

Zakaj je pri skrbi za vaše telo smiselno razmišljati o Pilatesu?

Pilates se imenuje po "izumitelju" vadbe, Josephu Hubertusu Pilatesu.


Vadba, ki je sestavljena iz vadečemu prilagojenega zaporedja vaj, vključuje nizko intenzivne (low-impact) gibe, s katerimi poskrbimo, da telesu enakomerno priskrbimo tako mišično moč, vzdržljivost in gibčnost.


Boljša delovna učinkovitost, izboljšano spanje, lažje opravljanje dela in vseh ostalih obveznosti, večja zbranost, zmanjšane bolečine, sproščenost, kvalitetnejši odnosi, so samo nekateri od "stranskih učinkov" vadbe. Ob redni vadbi boste odkrili še kakšnega ;)


Joseph Hubertus Pilates - izumitelj vadbe pilates

S Pilatesom vplivamo na moč centra telesa - trupa (pri pilatesu mu rečemo "power-house", hiša moči), poskrbimo za mišično ravnovesje in izravnavo nepravilnosti pri telesni drži. Že majhno neravnovesje med posameznimi deli telesa, lahko skozi čas privede do velikih sprememb na sklepih, kosteh (obrabe) in lahko vodijo do pojava bolečin v posameznih delih telesa.

Vam je že kdaj prišlo na misel, da višina računalniškega ekrana pomembno vpliva na obremenjenost posameznih mišic. Si lahko predstavljate, da imate ekran za malenkost zasukan ali premaknjen v levo/desno? V eni uri, enem dnevu se ne bo zgodilo še isto nič, v enem mesecu, letu, 5 letih, pa si lahko samo zamislimo, do česa vse bi taka "malenkost" privedla na mišicah, drobnih sklepih hrbtenice,... Hitro preverite, kako imate postavljen ekran ;)



Pilates lahko vadimo na veliko različnih načinov:

Pilates vadba v skupini

- na blazini - vadite z lastno težo na tleh na blazini,


- z lahkimi utežmi oziroma drugimi pripomočki, ki vam nudijo upor - npr. elastični trak,


- na reformerju - vadite na dvignjenem (postelji podobnem) okvirju, kjer sedite na "blazini", ki se premika naprej in nazaj. Vzmeti zagotavljajo različno stopnjo upora. Manšete, ki so na koncu trakov držite z rokami ali z nogami,

Pilates  - reformer

- z osebnim trenerjem - vadite ena na ena na blazini ali reformerju,


- doma - ponavadi vadite na blazini, v pomoč so vam spletni (online) posnetki vadb


- v skupini - vadite skupaj z ostalimi vadečimi na blazini, reformerju.







Posledice predolgega sedenja se velikokrat omenja. Naj jih nekaj naštejem tudi tukaj:

bolezni srčno-žilnega sistema

pridobivanje telesne teže

diabetes tipa-2

utrujenost

bolečine v hrbtenici

in še kakšna bi se našla..



Kako vam Pilates lahko pomaga?


Kar nekaj raziskav je bilo že narejenih na temo vpliva Pilatesa na telo, na počutje. Dve najpogostejši ugotovitvi sta, da vadba Pilatesa zelo vpliva na izboljšanje funkcionalnega stanja telesa in zmanjševanje bolečin. S Pilatesom si zagotovite vse prednosti in pozitivne učinke, ki jih prinaša katerakoli vadba na telo. Veliko pozitivnih učinkov bi lahko primerjali tudi s pozitivnimi učinki masaže (sproščenost - psihična in fizična, boljša gibčnost telesa, občutek lahkotnosti..).




Naj bo vse napisano vzpodbuda, da si v vašem, z obveznostmi zapolnjenem času, vzamete tudi nekaj trenutkov zase. Že majhne spremembe v vsakodnevnem dogajanju imajo lahko dolgoročen pozitiven učinek na vaše počutje. Velikokrat se dolgotrajnejšemu sedenju ne moremo izogniti. Lahko pa se izognemo preutrujenosti, bolečinam v hrbtu, težavam z zbranostjo, slabši produktivnosti, nespečnosti, razdražljivosti,... s Pilatesom.



Bodite lepo, imejte se radi. Danes.


Katja Gaber Vodopivec

Katja Gaber Vodopivec dipl.fizioterapevtka, Pilates Coach



Danes predstavljam
Zadnje objave
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page