top of page

Je Pilates res tak bav-bav?

8 vedno aktualnih mitov o Pilatesu, ki ti preprečujejo, da ga preizkusiš
Še vedno me preseneti...


Ja, kljub marsikaj videnem in slišanem v zadnjih 18 letih, odkar kot Pilates inštruktor vodim vadbe in poučujem druge o tej metodi, me po vsem tem času še vedno preseneti, koliko mitov o njem še vedno kroži.


Mogoče si tudi ti kakšnemu nasedla, in mu zato še nisi dala prilike?


Nekaj najbolj aktualnih mitov o Pilatesu delim s tabo in ti bom zelo hvaležna, če mi sporočiš, katerega si ti že slišala/prebrala? :)
Mit #1 - Pilates je samo za ženske.


Ta je eden tistih, ki me najbolj "zabava"... :) Samo povem, da se Pilates imenuje tako po njegovem ustanovitelju Josephu Hubertusu Pilatesu, ki je bil moški.


Že samo s tem podatkom primernost in prednost pilatesa nikakor ni rezervirana samo za ženske. Se strinjaš?Mit #2 - Pilates je enostaven.


Pilates je lahko kar izziv za pravilno in učinkovito izvedbo. Od tebe zahteva osredotočenost, koncentracijo in vztrajnost. Če se ti zdi čisto preveč enostaven to lahko pomeni, da nekaj ne delaš prav. Ali pa tisti, ki ti je ta mit prenesel. ;)


"Fizične pripravljenosti ni mogoče doseči samo z razmišljanjem o njej, niti z popolnim nakupom." - Joseph Pilates


Mit #3 - Pilates je kot joga


Čeprav imata pilates in joga nekaj podobnosti, sta v praksi metodi z različnimi cilji, tehnikami in filozofijami v ozadju.Mit #4 - Pilates je samo za krepitev moči trupa


Drži, da je Pilates prvenstveno najbolj poznan kot odlična tehnika za krepitev mišic jedra / centra telesa, vendar deluje zelo dobro tudi na druge dele telesa. Vse je povezano, vse mora delovati kot usklajena celota. Zato pri pravilno vodeni vadbi Pilatesa nikoli ne izpustimo nobenega dela telesa.Mit #5 - Pilates zahteva posebno opremo


Res je, da pri nekaterih vajah pilatesa lahko uporabljamo naprave, kot sta Reformer ali Cadillac, vendar jih je veliko mogoče izvajati samo z blazino.Mit #6 - Pilates je prelahek


Pilates je mogoče prilagoditi različnim stopnjam telesne pripravljenost. S spremembami položajev določenih delov telesa ali dihanja ga lahko naredimo bolj zahtevnega.Mit #7 - Pilates ni za moške


Pilates je zelooo koristna vadba za ljudi vseh (baje se sedaj tako napiše) spolov.

Kot da si kdo želi, da bi ga bolel hrbet?In še moj najljubši Pilates mit:


Mit #8 - Za vadbo pilatesa moraš biti gibčen


Neee, daleč od tega!!


Pilates lahko dejansko pomaga izboljšati gibčnost, prožnost, mobilnost (kakorkoli to poimenuješ).

Ti povem iz prve roke! :)No, kateri mit ti preprečuje, da ga prideš preizkusit v praksi?


Verjamem, da veliko naših prepričanj o neki stvari v resnici nima trdnih temeljev, ampak smo jih samo prevzeli od nekoga drugega. Ne dovoli, da ti prepričanje nekoga drugega prepreči, da bi bilo tvoje počutje vsak dan boljše.

Pridruži se nam na skupinskih vadbah Pilatesa v naši telovadnici ali pa se nam pridruži online, od doma, iz tvojega najljubšega kotička.


Se veselim tvojih spoznanj ob preizkušanju Pilatesa v praksi.


Užiiiivaj, Katja Gaber Vodopivec

Comments


Danes predstavljam
Zadnje objave
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page